De UNIENFTO is een onafhankelijke vakorganisatie die opkomt voor de rechtspositionele
en onderwijskundige belangen van haar leden.

18-01-2016 19:46

Een vrouw die voor een hogeschool werkt, krijgt minder salaris dan haar mannelijke collega. Het verschil is bijna 11 procent. Dat kan te maken hebben met het niveau van de functie, werkervaring en de manier waarop iemand functioneert, ‘maar een deel van het verschil is onverklaarbaar’, aldus het College voor de Rechten van de Mens. Het College, dat vroeger de Commissie Gelijke Behandeling heette, deed onderzoek op 6 van de 37 hogescholen in Nederland. Het rapport zegt niet welke dat zijn, alleen dat ze ,’een goede dwarsdoorsnede’ vormen. De 3.218 mannen in de studie verdienden gemiddeld 4.258 euro per maand. De 4.301 vrouwen hadden een gemiddeld maandsalaris van 3.798 euro.

Het verschil komt voor een groot deel, doordat mannen vaker een hogere functie hebben en vrouwen vaker een lagere. Maar ook bij hetzelfde werk verdient de man meestal meer dan de vrouw. Mannelijke docenten verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 4.934 euro, terwijl vrouwelijke collega’s blijven steken op gemiddeld 4.683 euro, een verschil van 5,1 procent. Mannen die op het secretariaat, de administratie of de facilitaire dienst werken, verdienen 5,6 procent meer dan de vrouwen met wie ze samenwerken. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat vrouwen worden gediscrimineerd, voegt het College er aan toe.

Het verschil kan naar twee kanten uitvallen: mensen verdienen meer salaris dan ze eigenlijk zouden moeten krijgen, of ze ontvangen te weinig geld. Dat mensen te veel verdienen, komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Maar vrouwen lopen twee keer zo vaak geld mis, ‘en het bedrag dat hiermee gemoeid is ligt ook twee keer zo hoog”.

Hogescholen lopen een risico met de salarisverschillen, zegt het College. Als vrouwen het verschil aanvechten, kunnen vier op de vijf weleens in het gelijk worden gesteld.

Belangrijkste valkuilen die in het rapport worden geconcludeerd:

Valkuilen bij het vaststellen van het aanvangssalaris zijn:

•    Te lage inschaling op grond van werkervaring;

•    Aansluiting zoeken bij het laatstverdiende salaris;

•    Salarisonderhandeling.

Valkuilen bij het vaststellen van de salarisgroei zijn:

•    Salarisgaranties;

•    Bevorderingspercentage niet of onjuist toegepast;

•    Werkervaring tijdens het dienstverband onvoldoende verdisconteerd.

Zie voor aanbevelingen om de valkuilen te voorkomen het rapport:

Verdient een man meer? Gelijke beloning van mannen en vrouwen bij hogescholen

<< January 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031