De UNIENFTO is een onafhankelijke vakorganisatie die opkomt voor de rechtspositionele
en onderwijskundige belangen van haar leden.

09-03-2016 10:34

Start ronde tafelgesprekken duurzame inzetbaarheid

Wat zijn energiegevers en energieslurpers? Wat wil jij terugzien op de agenda van duurzame inzetbaarheid in het mbo? Waar kun jij vanaf morgen mee aan de slag in je eigen team? Over die vragen gaan op 11 mei de deelnemers aan de eerste regionale rondetafelbijeenkomst van 2016 met elkaar in gesprek, oplossings- en toekomstgericht, in Zwolle.

Loopbaanlab

In 2009 hebben een aantal mbo scholen met People do Change gezamenlijk het programma Loopbaanlab ontwikkeld. SOM maakte dit mede mogelijk door financiële ondersteuning.

Het Loopbaanlab is ontworpen met het doel om onderwijsprofessionals te ondersteunen bij het stellen en beantwoorden van vragen over hun professionele toekomst. Zodat ze kwaliteit leveren, blijven leren en gelukkig zijn met het werk dat ze doen.

Een evaluatie van het programma geeft inzicht in de belangrijkste lessen uit ruim 5 jaar Loopbaanlab voor docenten:

•    Veel onderwijsprofessionals zoeken antwoord op de verkeerde vraag.

•    Docenten doen zelf niet wat ze van leerlingen vragen.

•    Het type leiderschap bepaalt het rendement van de training

Daarnaast blijkt het succes van het Loopbaanlab tevens het succes van samenwerking tussen ROC’s. Het toont aan dat een coöperatief model met externe partners voor alle betrokkenen loont. Op dit moment maken zeven ROC’s gebruik van het Loopbaanlab. Lees hier de evaluatie.

Lees meer mbo-berichten: nieuwsbrief van SOM

 

 

 

09-03-2016 10:48

Alle lessen in het voortgezet onderwijs moeten worden gegeven door daartoe bevoegde leraren (of leraren in opleiding) om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen en te verbeteren. Dit is afgesproken in het Nationaal Onderwijsakkoord. Besturen en scholen moeten onbevoegde leraren stimuleren om een bevoegdheid te halen. Dat kondigde staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) aan in zijn plan van aanpak om onbevoegden voor de klas terug te dringen. Met deze aanpak ontstaat een sluitende aanpak waardoor leerlingen en ouders erop kunnen vertrouwen dat lessen worden gegeven door een hiervoor bevoegde leraar.

OCW verdiepende analyse onbevoegd lesgeven

nieuwsbericht op site OCW

<< March 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031