De UNIENFTO is een onafhankelijke vakorganisatie die opkomt voor de rechtspositionele
en onderwijskundige belangen van haar leden.

24-03-2016 8:34

Op dinsdag 29 maart houden wij een Regio-bijeenkomst voor onze leden in het Noorden des lands. Deze bijeenkomst vindt plaats in ruimte 2.38 van ROC Friese Poort, locatie Wilaarderburen 1 te Leeuwarden.

Vanaf 15.30 uur bent u welkom en kunt u in gesprek met de leden van het dagelijks bestuur, uw cao-onderhandelaar(s) en de vertegenwoordiger van de UNIENFTO op uw instelling. Ook is er iemand van de juridische dienst aanwezig.

Rond 16.00 is er  een kort formeel programma waarin we u o.a. bijpraten over de ontwikkelingen rond de cao’s

Na afloop van het formeel gedeelte kunt u ook nog spreken met de  bestuurders / vertegenwoordigers van uw vakbond.

Uiterlijk 17.00 uur hopen we de bijeenkomst te beëindigen.

We hopen velen van u te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Jan van den Dries

Gerrit Karssenberg

Gijs Jacobse

John Verschuren

 

24-03-2016 19:14

De laatste stap binnen het programma van de ECB (Europese Centrale Bank) heeft de rente waarmee de pensioenfondsen hun verplichtingen moeten berekenen wederom verder omlaag gebracht. Gevolg is dat de dekkingsgraden verder omlaag zijn gegaan: voor ABP en PFZW zelfs onder de kritische dekkingsgraad. Zonder positieve ontwikkelingen op dit vlak (beleggingsresultaten maar vooral de rente!) zal dit gaan leiden tot kortingen per 2017.

Contrasterend aan het bovenstaande is dat het ABP rijker dan ooit is: “het geld klotst tegen de plinten op”. Deze onbevredigende situatie heeft geleid tot vragen vanuit de politiek, nadat ook de vakcentrales waaronder de VCP hier aandacht voor hadden gevraagd.

Concreet is een oplossing de zgn. “rekenrente” te verhogen in ieder geval zolang het programma van de ECB voortduurt. In het verleden werd immer uitgegaan van een vaste rekenrente (toen 4%). Zelfs al zou maar worden uitgegaan van een rekenrente van 3%, dan zou dat al een enorme verlichting betekenen (elk procentpunt rekenrente scheelt 12% dekkingsgraad).

De CMHF, waartoe de UNIENFTO ook behoort, stelt alles in het werk om de dreigende kortingen, die het gevolg zijn van een onrechtvaardig financieel toetsingskader, te voorkomen. De sleutel hiervoor ligt bij de politiek, die dit toetsingskader - uit te voeren door DNB - heeft vastgesteld.

SER-advies

De SER buigt zich momenteel over een advies over de toekomst van ons pensioenstelsel dat een verkenning moet opleveren van mogelijk nieuwe modellen. De huidige problematiek van dreigende kortingen als gevolg van het huidige stelsel met het daarbij behorende toetsingskader speelt daarbij zeker een rol. Anders gezegd: als er niks verandert, dreigt een voortdurende situatie van kortingen.

De modellen zullen laveren tussen het huidige model van beloftes van aanspraken (defined benefit: DB) en modellen waarbij een premie wordt gestort waarbij de uitkomst van het daadwerkelijke pensioen onzeker is (defined contribution: DC). Het huidige model loopt gelet op het bovenstaande tegen zijn grenzen aan. Een individueel potje waarbij elke werknemer het verder maar uitzoekt, levert daarentegen aantoonbaar slechtere uitkomsten op. De VCP heeft enige tijd geleden al gesteld voorstander te zijn van een DC-stelsel met voldoende solidariteitskenmerken om pech- en geluksgeneraties te voorkomen.

Het advies wordt april/mei verwacht.

<< March 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031