De UNIENFTO is een onafhankelijke vakorganisatie die opkomt voor de rechtspositionele
en onderwijskundige belangen van haar leden.

Let op met opnemen deeltijdpensioen langer dan 5 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd.
13-07-2016 19:10

Vanaf 1 juli jl. zijn de regels om door te werken en gebruik te maken van deeltijdpensioen door de belastingdienst veranderd. Dit is het gevolg van de Wet VAP waardoor de AOW- leeftijd stapsgewijs wordt verhoogd. De VCP adviseert mensen om contact op te nemen met hun pensioenuitvoerder indien zij langer dan 5 jaar voor de voor hun geldende AOW-leeftijd, gebruik willen maken van deeltijdpensioen en daarnaast willen doorwerken. Dit omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor hun pensioen.

Voor 2011 was al de staande praktijk en bestaande wet- en regelgeving dat als iemand voor de AOW-leeftijd met (deeltijd) pensioen ging, er werd getoetst of sprake is van een dienovereenkomstige vermindering van de economische activiteiten (en dus dienovereenkomstig in loon minder werd gewerkt voor het gedeelte dat hij pensioen opneemt). Met het besluit van 30 augustus 2011, nr. BLKB2011/1231M is geregeld dat mensen 5 jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd hierop niet meer werden getoetst om de arbeidsparticipatie van oudere werknemers te stimuleren en de uitvoeringslasten te verminderen, concreet werd hier gesproken over de 60-jarige leeftijd omdat de AOW-leeftijd toen nog vaststond op 65-jaar. Als gevolg van het invoeren van de wet VAP is de AOW- leeftijd stapsgewijs verhoogd. Dit was aanleiding voor de BL-dienst om dit besluit per 1 juli jl. deels te herzien en de bepaling aan te passen naar 5 jaar voorafgaand aan de AOW- gerechtigde leeftijd, in plaats van vanaf de 60-jarige leeftijd. Zonder herziening van de tegemoetkoming zou de op grond van het hiervoor genoemd besluit geldende maximale periode van vijf jaar waarin toetsing achterwege kan blijven, door de automatische aanpassing van de AOW-leeftijd steeds verder verruimd worden, aldus de BL-dienst.

De nieuwe regels gelden voor iedereen die eerder dan vijf jaar dan de AOW-leeftijd gedeeltelijk of geheel met pensioen gaat vanaf 1 juli 2016. Vanaf dat moment moet u voor dat deel dat u pensioen aanvraagt, minimaal een gelijk deel aan brutoloon inleveren. Als u volledig met pensioen gaat, betekent dit dat u minimaal voor het bedrag dat u pensioen ontvangt geen arbeidsinkomsten meer ontvangt. Hiervoor zult u van uw pensioenuitvoerder een intentieverklaring ontvangen.

Voorbeeld 1: u gaat volledig met pensioen. U ontvangt in totaal € 8.000 per jaar pensioen. Dan moet u dus ook minimaal € 8.000 per jaar minder arbeidsinkomsten ontvangen. Als u gedeeltelijk met pensioen gaat, moet u ook voor dat deel minder arbeidsinkomen ontvangen.

Voorbeeld 2: u wilt voor 20% met pensioen gaan. U gaat dan minder werken, waardoor u € 5000 per jaar minder arbeidsinkomen gaat ontvangen. Dan mag uw pensioen maximaal € 5000 bruto per jaar bedragen.

De VCP adviseert mensen die langer dan 5 jaar voor de voor hun geldende AOW-datum met vroeg of deeltijd pensioen willen gaan contact op te nemen met hun pensioenuitvoerder en te onderzoeken wat de gevolgen zijn. 

 

<< July 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031