De UNIENFTO is een onafhankelijke vakorganisatie die opkomt voor de rechtspositionele
en onderwijskundige belangen van haar leden.

Vier Leraren van het Jaar 2016 bekend
13-10-2016 10:12

De vier Leraren van het Jaar 2016 zijn: Joke de Jong (vo), Daisy Mertens (po), Merel Brugman (mbo) en Anna Hinkema (so/vso).  Onder luid applaus van hun leerlingen en collega’s namen de vier winnaars vanmiddag hun award in ontvangst, uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De winnaars zijn allemaal uitblinkers in hun vak en gaan komend jaar op pad als ambassadeur van het onderwijs (op foto vlnr Joke, Daisy, minister, Merel, Anna).

PO: Daisy Mertens, BBS De Vuurvogel in Helmond

Als leraar doet zij alles wat ertoe doet in de klas. De effectieve leertijd in de groep is optimaal. Daisy betrekt de leerlingen bij de inrichting van hun eigen leerproces en neemt daarbij een coachende rol aan. Daarom zijn zowel inzet als eigenaarschap bij haar kinderen super hoog. Ze heeft hoge verwachting van de zelfstandigheid van de kinderen. Verder is ze reflectief en constant op zoek naar verbetering van het onderwijs. Een kind zegt: “Juf Daisy stimuleert ons om elke les te evalueren met ons oogmaatje en verwacht hierbij dat we kritische vragen stellen aan elkaar. Hierop krijgen wij steeds feedback

SO: Anna Hinkema, Dr. J. de Graafschool in Groningen

Zowel leerlingen als collega’s zijn enthousiast over haar als leerkracht en als begeleider. Ze is gedreven om kennis en ervaring met betrekking tot het speciaal onderwijs te delen: “Ik begeleid leerlingen op weg naar de juiste bestemming en wil ervoor zorgen dat alle leerlingen een goede plek krijgen.” Anna werkt op een school met leerlingen die slechthorend zijn, een stoornis in de taalontwikkeling of in het autistisch spectrum hebben. Daarnaast is ze ook ambulant begeleider in het reguliere onderwijs, waar ze medewerkers begeleidt die een cluster-leerling in de groep hebben. Anna heeft echt passie voor de leerlingen.

VO: Joke de Jong, Het Schoter in Haarlem

Deze nieuwe Leraar van het Jaar 2016 VO maakt niet alleen het verschil in het leven van leerlingen, ze geeft ook iedere leerling recht op zijn eigen zijn. Ze motiveert leerlingen het beste uit zichzelf te halen. Ieder kind leert in haar lessen ook de ander te accepteren en te respecteren in diens uniciteit. Joke is bevlogen en creatief. Bovendien actief op het gebied van onderwijsvernieuwingen en in staat om op alle niveaus over het onderwijs te praten. Door een onderzoekende houding worden niet alleen de leerlingen gestimuleerd, maar worden ook de collega’s in dit proces meegenomen.

MBO: Merel Brugman, ROC A12 in Ede

Merel spreekt jonge mensen zeker aan. Het thema waarop zij zich wil richten is de verbinding leggen tussen opleiding en werkveld, zodat studenten goed voorbereid zijn op de toekomst. Vakmanschap is belangrijk, maar lesgeven is ook een vak. En daar heb je bewezen skills voor nodig. Ze is ambitieus en wil graag doorgroeien in deze onderwijssector, maar ze wil de komende jaren ook blijven lesgeven. Als ambassadeur wil zij in ieder geval de verbinding met de opleiding behouden en studenten betrekken bij het ambassadeurschap. Trots, innovatief, creatief zijn kenmerken die Merel typeren.

De Leraren van het Jaar zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep binnen hun sector. Zij krijgen een podium om hun inspiratie, innovatie en passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland. Daarmee draagt de verkiezing bij aan een positief imago van het beroep, zorgt ervoor dat de kwaliteit van de beroepsgroep zichtbaar en bespreekbaar gemaakt wordt en dat het leraarschap op een positieve manier in beeld komt. De verkiezing wordt sinds 1999 georganiseerd. De jury bestaat uit leraren uit de verschillende sectoren en uit vertegenwoordigers van de belangrijkste organisaties in het onderwijs. Daarbij richt de jury zich op leraren die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, hierover in gesprek durven en kunnen gaan met collega’s en beleidsmakers en die weten te inspireren.

<< October 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31