De UNIENFTO is een onafhankelijke vakorganisatie die opkomt voor de rechtspositionele
en onderwijskundige belangen van haar leden.

Wetsvoorstel ‘Beroep leraar en lerarenregister’ aangenomen door Tweede Kamer
13-10-2016 17:19

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 11 oktober met grote meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel  ‘Beroep leraar en lerarenregister’. Deze wet verstevigt de positie van de leraar in de school en maakt dat leraren vanaf 2017 verplicht worden geregistreerd in het Lerarenregister.

Met het aannemen van deze wet in de Tweede Kamer is een belangrijke politieke hobbel genomen, er rest nog het laatste woord aan de Eerste Kamer (eind 2016). Hiermee komt een eind aan een traject dat al met al zo’n twee jaar heeft geduurd en waarin de standpunten soms ver uiteen lagen. Vaak spitste zich daarbij de discussie toe op het lerarenregister en deed daarmee in onze ogen geen recht aan de inhoud van de wet. Het register is een sluitstuk van deze wet die met name de leraar in een betere positie brengt in de professionele keten (waarover gaat de leraar en hoe kan de leraar invulling geven aan zijn professionele ruimte).

Deze wet zal niet het antwoord zijn op alle problemen van het onderwijs. Het lerarentekort en het daarmee samenhangende onbevoegd lesgeven worden er niet door opgelost. Dat is door Groen Links en de PvdA onderkend en zij hebben dan ook een motie ingediend waarin om een plan gevraagd wordt waarin de lerarentekorten in alle sectoren worden opgelost. Deze motie is door de Tweede Kamer aangenomen. Onderdeel van deze wet is dat er een aparte kamer komt voor instructeurs in het mbo. Op initiatief van de FvOv is door de PvdA een motie ingediend (en door de Kamer aangenomen) die dit uitbreidt naar (technisch) onderwijsassistenten en instructeurs in po en vo.

De FvOv, een van de lidorganisaties van de Onderwijscoöperatie, vindt deze wet een flinke stap in de goede richting. Gelet op de reacties van de afgelopen tijd zijn we van mening dat er nog wel veel energie zal moeten worden gestoken in de nadere uitleg van deze wet. Vanuit de Onderwijscoöperatie zal daar ook vol op worden ingezet en ook de FvOv en de aangesloten verenigingen zullen daarin hun rol pakken.

<< October 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31