Onderhandelingen nieuwe cao hbo verlopen constructief

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het hoger beroepsonderwijs (hbo) verlopen constructief. Dat laten de onderhandelaars van de UNIENFTO Gerrit Karssenberg en Jan van den Dries vandaag weten. De verwachting is dat er de komende periode een nieuwe cao ligt.

Vandaag loopt de huidige cao-hbo officieel af, maar deze is stilzwijgend verlengd, omdat er nog geen nieuw cao-akkoord rond is. Dat betekent dat alle hbo-medewerkers hun rechtspositie behouden, er verandert voor hen niets.

Als er in de tussentijd noodzakelijke afspraken tot stand moeten komen vanwege de corona-crisis, dan wordt dit geregeld. Ook afspraken over loon zullen met terugwerkende kracht of met een eenmalige uitkering worden gecompenseerd omdat er nu later dan 1 april een nieuwe cao is.

De gezamenlijke vakbonden hopen er de komende periode uit te zijn met de Vereniging Hogescholen die de schoolbesturen vertegenwoordigt. De sociale partners zijn er nog net niet helemaal, maar denken wel dat tot overeenstemming gekomen kan worden. Sinds begin maart onderhandelt de UNIENFTO samen met de werkgevers en andere bonden over de nieuwe cao.