Samen met je team meer werkplezier voor jou

content-img-one

Samen met je team meer werkplezier voor jou 21-09-2018 9:14
Als teamlid je talenten goed uit de verf laten komen, vitaal en met plezier naar je werk gaan. Elkaar op de juiste momenten motiveren en betrokken houden bij het werk, zodat iedereen beter kan werken. Dat zijn de doelen van de methode ‘Blijvende verbinding’ voor het mbo. De methode is samen met vijf mbo-instellingen door SOM ontwikkeld. Ze hebben ermee geëxperimenteerd en op basis van hun ervaringen een aanpak geschreven. De methode is in te zetten als leidinggevende, hrm’er, of docent. Zelf aan de slag? Er zijn nu een handig stappenplan en een flyer beschikbaar om de methode toe te passen en collega’s te enthousiasmeren.

Hoe werkt het

Het achterliggende principe van ‘Blijvende verbinding’ is de werksituatie te verbeteren door:

De individuele wensen voor ontwikkeling en leervragen te verbinden aan de teamdoelstellingen.
Vervolgens te kijken aan welke knoppen je hiervoor kunt draaien (bijvoorbeeld in het werkproces) en hier concrete afspraken over te maken.
De methode bestaat uit twee teamsessies van ongeveer een halve dag en vergt van ieder teamlid circa een uur voorbereiding.
Je behandelt tijdens deze sessies verschillende vragen. Waarom hebben jij en je collega’s voor dit vak gekozen? Wat drijft jullie? Welke kwaliteiten hebben jullie en hoe kun je die het beste inzetten? En welke mogelijkheden zijn er om te verbeteren?

Praktijkvoorbeelden

Als je benieuwd bent wat Blijvende Verbinding deelnemende mbo-instellingen heeft opgeleverd lees dan de interviews met Kris Possel van het Horizon College in Hoornen Douwe Jan de Jong, zorgcoördinator en docent bij Helicon Opleidingenin Boxtel en werkzaam voor Helicon Academy.

Inhoudelijke verdieping

Zoek je meer inhoudelijke verdieping? Lees dan het achtergrondartikel, geschreven door onderzoekers die betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen van de methodiek ‘Blijvende verbinding’.

Alle downloads op een rij

Stappenplan(met werkvormen en een uitgebreid draaiboek)
Uitgebreid draaiboek
Flyer
Achtergrondartikel

Vragen?

Neem dan contact op met SOM: 070 376 59 81 of info@sommbo.nl.

Achtergrondinformatie

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de methodiek was om de sector zelf er intensief bij te betrekken. In 2017 zijn daarom verschillende mbo-instellingen, samen met onderzoekers en een coach, een zoektocht gestart naar een manier om duurzame inzetbaarheid op teamniveau op te pakken. De zoektocht was erop gericht om een methodiek te ontwerpen die preventief werkt, in teams kan worden ingezet en bijdraagt aan de realisatie van een duurzame werksituatie.